Германия забранява наемането на временни работници в кланиците след като много от месопреработвателните

...
Германия забранява наемането на временни работници в кланиците след като много от месопреработвателните
Коментари Харесай

Германия забранява наемането на временни работници от България и Румъния

Германия не разрешава наемането на временни работници в кланиците откакто доста от месопреработвателните фабрики в страната се трансфораха в огнища на коронавирус, съобщи БНТ.

Стотици са позитивните проби, които бяха открити след всеобщо тестване на работещите, главната част от които са от България и Румъния.

Германското държавно управление одобри предложение за възбрана от следващата година на присъединяване на подизпълнители, предимно мигранти, в преработката на месо. При нарушаване притежателите на кланици рискуват санкция от 30 хиляди евро.

През март европейските страни затвориха границите си заради коронавируса, но работниците, заети в селското стопанство, са измежду дребното изключения.

Въпросът за неприятните условия в цеховете за пакетиране на месо породи след появяването на огнище на болест в западния град Мюнстер. Повече от 100 инфектирани има и в две кланици във Франция.

В края на април беше намерено друго огнище в месопреработвателен цех в южния щат Баден-Вюртенберг, където инфектирани бяха към 200 чуждестранни работници.

Между 17 и 20 хиляди работници във всички 35 кланици в провинция Северен Рейн-Вестфалия ще бъдат тествани за коронавирус, сподели тогава районният здравен министър.

В началото на май се появи информация за заразени българи в касапница в град Косфелд. Според изявления в локалните медии инфектирани са най-вече българи, румънци и поляци.

Здравният министър на провинцията Карл-Йозеф Лауман удостовери, че инфектираните са предимно работници от България и Румъния, а като допустима причина за разпространяването на вируса той уточни тесните квартири, в които спят по доста хора.

Вчера след среща с румънската си колежка Виолета Александру министърът на труда на Германия заяви, че е осведомен с вътрешните диспути в България и Румъния по случаите и призна, че се усеща компрометиран от изискванията на труд в кланиците.

„ Наша отговорност е работниците от всички елементи на Европа да имат идентична отбрана и права като германските работници„, сподели той след срещата с Александру.

Инфо:дунавмост
Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР